Göran Andersson invald i seglingens Hall of Fame

Svensk seglings Hall of Fame har utökats med en ny medlem då seglaren och segelmakaren Göran Andersson från Marstrand och Skärhamn valts in som medlem nummer tolv i denna celebra skara seglare.

Göran Andersson föddes i Lysekil 1939 och representerade som aktiv Marstrands SS – inte minst när han seglade Finnjolle i OS 1960. Det blev ytterligare OS-resor, men bara som reserv. Inför OS i Mexiko 1968 var han ytterst nära en OS-plats igen.

– Men på en regatta i England blev jag diskad eftersom jag var för överlägsen. Någon protesterade mot mig för att det var omöjligt att jag kunde vinna så stort utan att ha fuskat. Märkligt nog gick protesten igenom, jag förlorade regattan och tappade i ranking – och i förlängningen förlorade jag också min OS-plats i Finnjolle på grund av detta, berättar Göran.

Men det var i OK-jolle som han skördade sina största framgångar med bland annat två VM-guld (1965 och -66) då OK-jollen var världens största enmansjolle-klass.

Under 60- och 70-talet var årets pristagare en av världens ledande segelmakare, masttillverkare och båtbyggare. Den som ville ha framgång på kappseglinsbanorna i OK-jolle och Finnjolle använde segel från Marinex – företaget som Göran startade i början av 60-talet.

Marinex framgångsrecept var att ”skräddarsy” mast och segel för seglaren som skulle använda det.

– Det var ganska enkelt. Var det en lätt seglare så behövdes det en mjukare mast och en tyngre seglar behövde en styvare. Och jag gjorde mjukare dukar som töjde sig. Det var bra för lätta seglare, i lätta vindar.

Görans framgångar nådde dåtidens världsledande nation inom idrott; Östtyskland. På den tiden var de dominerande i nästan alla sporter – till vilket pris som helst.

– Allt var statsfinansierat där och resurserna näst intill obegränsade. De skulle helt enkelt ha det allra bästa och det fick dom. Och sedan seglade de hem både VM och EM-medaljer med mina segel och master.

Ryktet om Görans segel och båtar nådde ända upp till hovet i Thailand och till dåvarande Kung Bhumibol Adulyadej som var en hängiven OK-seglare. I sin kungliga slottsträdgård hade kungen en egen sjö där han seglade flitigt och där även Göran ibland var på plats för att justera segel och rigg. Och för att segla med kungen.

– Jag ställde in mastlutningen och justerade utformningen på däck. Kungen hade byggt sin båt själv och den var inte helt ordentligt byggd utan behövdes justeras en del, eftersom han var ganska liten. Men det gick bra. Kungen var en duktig seglare och blev till och med thailändsk mästare i OK-jolle, säger Göran och fortsätter.

– Sedan hjälpte jag även hans dotter att justera sin OK-jolle och hon blev också mästare i Thailand i OK-jolle med mina grejer.

Göran Andersson, som fyller 80 år den 4 november i år, blir nu alltså medlem nummer tolv i svensk seglings Hall of Fame. Övriga medlemmar är: Pelle Pettersson, Marit Söderström Nord, Magnus ”Mange” Olsson, Jörgen Sundelin, Peter Sundelin, Ulf Sundelin, Göran Marström, Anders Bringdal, Sune Carlsson, Therese Torgersson och Vendela Santén.