Ett blåsigt NM i Kalmar avgjort

I år så var det Sveriges tur att arrangera Nordisk Mästerskap, som hölls i Kalmar med Segelsällskapet Vikingarna som arrangör.

Det var 47 startande båtar varav 12 danska, 2 polska och 33 från värdlandet Sverige.

Efter två dagar med mycket vind 8-12 m/s med byar upp mot 15-16 m/s. Så har vi på podiet tre svenska seglare.

Guld SWE 100 Thomas Hansson-Mild  Umeå Segelsällskap

Silver SWE 24 Daniel Björndahl Tjuvkils KK 

Silver SWE 73 Patric Mure  Wikens Båtsällskap

Vi fick tag på Guldmedaljören Tomas för en liten intervju: 

Vi fångar Thomas Hansson-Mild, nybliven Nordisk Mästare, för några frågor. Vi inleder väl med den klassiska sportfrågan, Grattis till guldet, hur känns det? ”Tack, riktigt bra! Det var på förhand ett tufft startfält med såväl hungriga svenskar och vassa danskar. Riktigt nöjd att det gick vägen med tanke på den korta säsongstart jag haft då vintern hållt vi Umeseglare i ett järngrepp. ” Vi är förstås nyfikna hur du lyckas såväl försvara titeln från ifjol men också vinna för sjätte gången guld och har vi räknat rätt så har du inte mindre än elva nordiska medaljer genom åren. Hur fasiken gör du? ”Jag vet inte men har ju samlat på mig en hel del erfarenhet genom åren och så trivs jag i Kalmarsund. Båtmaterialet är på topp så behöver inte lägga någon onödig energi på att finna fart. ” Det blev trots allt rätt tajt till slut, berätta om sista racet? ”Stämmer, det var Björndahl junior som skaffat ett grepp om tävlingen och ledde och jag behövde slå honom i sista samtidigt som jag inte fick ramla bak för långt. Björndahl ledde mig ut på vänstern och det kändes inte hundra att jag skulle kunna komma lös. Försatte mig i ett låst läge. Men med lite tur så kunde jag komma fri och tog ett bra skifte utåt igen och kunde på så sätt fånga lite mer vind och bra riktning vilket tog mig upp samtidigt som Björndahl inte sydde ihop sista halvan av första kryssen. Jag rundade som 4-5 och låg däromkring fram till sista länsen då ett stort jättetryck anlände från land så jag gippade och drog mig mot trycket som kom i full kraft. Plötsligt hade vi över 13-15 m/s och alla seglade och bad samtidigt en bön om att skonas från att tippa. Jag och Ask kom fram och vi rundade samtidigt runt sista bottenmärket. Jag lyckades hänga av dansken och sedan var sista spiken ett faktum. Och när dessutom Björndahl råkat kappsejsa efter en grym uppsegling så var segern i hamn.” Thomas fortsätter ” – Vill tacka alla seglare som kämpat och tackar våra utländska seglare som kommit där exempelvis Bo seglade fint men hade en oturlig kappsejsning. Vill också rikta en stor eloge till alla funktionärerna och domarna som gjort ett fint jobb i svår sjö.” Tack för pratstunden säger vi och kör försiktigt hem mot Umeå.

Svenska OK-Jolleförbundet vill tacka Vikingarna för ett väl arrangerat NM. Mycket funktionärer som hjälpte till på rampen och bryggan när båtarna skulle i och upp.

Bra bemannat på säkerhetssidan i det hårda vädret, det var några båtar som behövde hjälp på framför allt på lördagen. Goda hamburgare efter seglingarna, samt en uppskattad regattamiddag på Kalmarsalen i Kalmar med mycket mat till hungriga seglare.

Resultat här.