Göran Andersson invald i OKDIA Hall of Fame

Internationella OK-jolleförbundets (OKDIA) Hall of Fame har utökats med den legendariska svenska seglaren Göran Andersson från Marstrand. Göran var OK-klassens första världsstjärna och vann två VM-guld och ett VM-brons under mitten av 1960-talet då OK-jollen var den största jolleklassen i världen.

Under 1960- och 1970-talet var Göran genom sitt företag Marinex världsledande segelmakare såväl som mast- och båttillverkare. Marinex-segel var dominerande i flera klasser och vann åtskilliga nationella och internationella mästerskap. Göran drev på utvecklingen inom OK-jolleseglingen och hans förmåga att kombinera segeldesign och anpassa denna till de ostagade masterna i jolleklasserna var välkänd och har bildat skola inom jolleseglingen.

Göran föddes 1939 och var Sveriges finnjolle representant i OS 1960. Sina riktigt stora internationella framgångar nådde han dock i OK-jollen men det få vet är att Göran även har ett VM-brons i 5o5 från mitten av sjuttiotalet.

Idag bor Göran i Skärhamn på Tjörn. Under 2019 valdes han in i svensk seglings Hall of Fame och nu har han även valts i Internationella OK-jolleförbundets Hall of Fame. Meningen var att han skulle väljas in samband med VM i OK-jolle som skulle ha gått i Marstrand i år men som fick ställas in till följd av Covid-19. I samband med att Jonas Börjesson, Vice President i OKDIA, presenterade denna utmärkelse för Göran genomfördes en intervju för OK Dinghy International Magazine som finns att läsa via följande länk (publicerad from den 27 juli): https://issuu.com/okdinghy

Läs mer här.